Vatten är en kemisk förening mellan väte och syre. Vatten består alltså av vattenmolekyler, varje molekyl består av två väteatomer och en syreatom. Väteatomerna är starkt bundna till syreatomen i vattenmolekylen. Bindningarna mellan molekylerna är däremot svaga. Den kemiska beteckningen för vatten är H2O.
Vatten förekommer i tre olika former; flytande form, fast form (is) samt i gasform (vattenånga). Vattnets fasförändring innebär att vattnet ändrar form men är ändå samma ämne med samma egenskaper. Vattenmolekylen ser alltså alltid likadan ut.
Vi kan se vatten om det är tillräckligt många vattenmolekyler på samma ställe men inte om de spridit ut sig en och en. Vattenmolekyler rör alltid på sig, om till exempel värmestrålning får molekylerna att röra sig snabbare kan de få sådan fart att de lämnar varandra. Det är det som händer när något torkar eller avdunstar. I luften finns det alltid vatten (osynligt) i form av vattenmolekyler som rör sig.
Källa: Helldén, G. m.fl. (2010).Vägar till naturvetenskapens värld: ämneskunskaper i didaktisk belysning.
Vi funderar på hur många vattenmolekyler som behövs för att vi ska kunna se vattnet. Hur många är tillräckligt många? Vi har sökt efter fakta men inte hittat något svar på denna fråga. Men enligt ” Professor Vatten” på Uppsala vattencentrum (hämtad 2011 02, http://www.uvc.uu.se/professorvatten/info/prof.asp) finns det i ett glas vatten ca 5000000000000000000000000(!) stycken vattenmolekyler.
//Helena, Sanna, Ida och Frida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar