Liv
Människan är en form av biologiskt liv och vi är uppbyggd av miljontals celler. En sort av dessa celler är känselcellerna. En annan utmärkande faktor för levande ting är att de ska kunna reagera på stimuli, vilket möjliggörs för människan tack vare våra känselceller.
Materia
Många egenskaper i materia runt omkring oss kan endast uppfattas via känseln. Begrepp som tex, klibbigt, kalt, blött osv går endast att urskilja via känsel. Båda nervbanorna och cellerna, liksom övriga kroppen är materia.
Teknik
Vi använder oss av känsel, hudsinnet, med olika slags tekniker. Bland annat för att läsa blindskrift som nämnts i ett tidigare inlägg. Ett annat exempel då vi är beroende av vår känsel är vid en nödsituation, tex om vi måste utrymma en lokal vid brand. Det blir då kanske helt nödvändigt för vår överlevnad att vi måste känna oss fram till en nödutgång, och på så sätt förlita oss på känselsinnet. Detta kräver teknik som kan stärkas, därför har vi brandövningar. Som Ginner och Mattson (1996) skriver är teknik allt det som står mellan människan och naturen. Blindskrift och taktila symboler är en form av teknik och utgår från människans känsel. I och med ny teknik kan man även säga att tekniska prylar har känsel, ett exempel är screen toutch där tekniken reagerar på yttre, mänsklig stimuli. I tekniska sammanhang kallas detta för haptik. Det är även denna teknik som gör att bilen känner av och varnar för halt underlag, i detta fall är det dock inte fråga om mänsklig stimuli. En form av teknisk känsel skulle man kunna säga.
Energi
Nervimpulsen, från känselcell till hjärnbalken är energi i sig, då det medför förändring och ibland även rörelse (reflexer). Om vi trampar på något vasst utlöser det flexorreflexer vilket innebär att det aktuella benet böjs upp samtidigt som det andra benet sträcks ut i en korsad extensorreflex (Bojsen Möller, 2000). Det är intressant att beakta att denna reflex slås ut om vi är på flykt och det är fara för vårt liv. Detta är naturens sätt att säkra vår överlevnad.
Olika sorters taktil massage där metoderna utgår ifrån beröring och känsel skapar en sorts energi då det sätter igång en process i kroppen. Synapsen i sig är en form av rörelseenergi eftersom den överför signaler från nerv till nerv.
Referenser:
Bojsen Möller. (2000). Rörelseapparatens anatomi. Stockholm: Liber
Ginner, T. & Mattsson, G. (red.) (1996). Teknik i skolan. Lund: Studentlitteratur
/Grupp 3b
Hej på er!
SvaraRaderaJag ville bara kika in så här i efterhand och tala om att jag tyckte att eran redovisning var kanon! Jag lärde mig massor om känsel som jag nu kan använda mig av med barnen på min VFU och senare i mitt kommande yrkesliv!
Tack för det! / Marina Rosengren