Huden är ett sinnesorgan som reagerar på flera typer av påverkan. Under huden finns termoreceptorer som består av värme- och köldreceptorer. De reagerar för temperaturförändringar i kroppen, både på kyla och värme. Hudtemperaturen ligger normalt mellan 30-34o C. Stiger kroppstemperaturen över 45o C eller under 14o C så reagerar kroppen med smärta. Hur känns det att hålla ett djupfryst block med fisk en längre stund i matkön? Om temperaturen snabbt stiger till över 45o C så stimuleras köldreceptorerna och man får en s.k. paradoxal köldupplevelse. Detta kan även upplevas om en varm spets riktas mot en köldreceptor, då upplevs kyla. Och tvärtom med en kall spets på en värmereceptor. Forskning har även visat att t.ex. en värmeflaska kan ge god lindring vid smärta. Effekt nås när värmereceptorerna aktiveras så smärtreceptorerna stängs av.
Adaption= Sinnescellernas retbarhet minskar successivt om de under en längre tid utsätts för konstant stimulering. Känselcellerna reagerar på förändringar och de vänjer sig långsamt till den nya temperaturen. Vi har väl alla någon gång stoppat tån i en sjö och tänkt att det är för kallt. Eller tagit ett skönt varmt bad, där du nästan inte kunnat lägga dig i. Hur har det känts efter en stund när du doppat dig, i det varma eller kalla?
Några i gruppen har även låtit barnen prova experiment som bygger på detta. Om man har tre skålar med varmt, kallt och ljummet vatten. Barnen får stoppa en hand i det varma vattnet och en hand i det kalla. Efter en stund i vattnet stoppas båda händerna i det ljumna vattnet. Hur känns det nu?
Ett sätt för kroppen att bevara värme är faktiskt gåshud. När kroppen blir kall reagerar musklerna vid hårsäckarna och dessa trycks ihop. Detta leder till att håret på kroppen reser sig och stöter bort kläderna från kroppen, vilket ger en isolerande effekt. Men varför vi ibland reagerar med gåshud vid andra tillfällen har vi inte riktigt lyckats lista ut, trots att vi fick hjälp av en biolog…
Grupp 3b
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar